Wanneer gaan plagerijen over in pesten?
In mijn werk als trainer maar zeker in mijn rol als vertrouwenspersoon, heb ik vaak te maken met mensen die gepest zijn of nog steeds gepest worden. Sommigen werden als kind al gepest en krijgen ook in hun volwassen leven te maken met pesten. Hoe is het mogelijk, zou je denken. En toch gebeurt het, zelfs in bejaardentehuizen wordt er gepest.
De impact van pesten
De impact van pestgedrag is heel erg groot. Mensen gaan twijfelen aan hun eigen kunnen, zelfs aan hun bestaansrecht. Gepeste kunnen psychosomatische klachten krijgen en bij langdurig pesten kan er zelf PTTS ontstaan.
Nu denken we allemaal dat we geen pestkop zijn! Af en toe een geintje moet kunnen, toch? Maar wat nu als een ander jouw grapje niet als een grapje ervaart, maar als een pesterij?
Hoeveel impact pesten op iemand heeft kwam ik recent tijdens een training weer tegen. Een deelneemster vertelde haar verhaal. Het verhaal van hoe zij op haar werk door haar leidinggevende jarenlang werd gepest. Hoe zij dag in dag uit kreeg te horen dat zij dom was, lui was, onder de maat presteerde en werd genegeerd. Zelfs nu, bijna 15 jaar later, waren de emoties nog even sterk als 15 jaar geleden. Uiteindelijk resulteerde dit in een burn-out.
Hoe mooi dat zij nu, na een lange herstelperiode, haar ervaring inzet als vertrouwenspersoon met als doel bij te dragen aan een sociaal veilig(er) werkklimaat.
Wanneer is er sprake van pesten?
Wanneer gaan plagerijen over in pesten? Als het structureel en intentioneel is. Dus langere tijd achter elkaar tegen iemand ‘grappig’ doen, uitjouwen of echt opzettelijk gemeen doen.
Kijk eens rond in jouw omgeving, op je werk met collega’s, kun jij oprecht zeggen dat er niet gepest wordt? Ben jij je altijd bewust van hoe jouw grapjes overkomen op de ander?
Ga er met elkaar over in gesprek.
Liefs, Kyra Hoogeveen – vertrouwenspersoon & trainer LIVP