De werkwijze van een onderzoekscommissie?
De interpretatie over ongewenst, grensoverschrijdend of normgedrag is de afgelopen tijd sterk veranderd. Wangedrag van individuen, bewust of onbewust, bedoeld of onbedoeld, nu of uit het verleden, komt steeds meer aan het licht. Dat geldt ook voor ongewenste omgangsvormen binnen organisaties en de ingesleten bedrijfscultuur.
Onderwerpen die te maken hebben met (vermoedens van) ongewenst gedrag liggen gevoelig en hebben veel impact bij de betrokkenen en de organisatie. Het bespreekbaar maken en onderzoeken vraagt om een veilige werkomgeving, terwijl dat vaak juist het probleem is.
Bij onze werkwijze staat zorgvuldigheid, onafhankelijkheid en vertrouwelijkheid voorop. Tegelijkertijd zijn we transparant over de onderzoeksaanpak, hebben oog voor de urgentie van het probleem en houden hier, voorafgaand en tijdens het onderzoek, rekening mee.
We spreken in het onderzoek (in)direct betrokkenen en anderen die relevant zijn, desgewenst anoniem. Ook wordt er gekeken naar beleid, regelgeving en correspondentie welke van belang kunnen zijn.
Onze vertrouwelijke rapporten bevatten de bevindingen, conclusies en aanbevelingen. Het rapport wordt persoonlijk toegelicht.
Hoe wordt een onderzoek uitgevoerd?
Stappenplan
Meer informatie? Vul het formulier in of neem telefonisch contact met ons op via 033-2094004. In samenspraak kunnen we bepalen waarmee jouw organisatie gediend is.
Proces
Het onderzoek dient uitermate zorgvuldig gedaan te worden waarbij recht aan iedereen gedaan wordt. Elke stap, in het onderzoeksproces, kent diverse mogelijkheden. Onze professionals adviseren u graag zodat weloverwogen keuzes gemaakt kunnen worden.
Protocol
Afhankelijk van het soort onderzoek, het doel en de onderzoeksvraag wordt een bijpassend protocol gevolgd. In dat protocol is de aanpak en werkwijze beschreven. Daarnaast bevat het protocol informatie voor mensen die deelnemen aan de diepte-interviews. Bijvoorbeeld hoe de verkregen informatie verwerkt wordt.
Ondersteuning van medewerkers en beschuldigde/ beklaagde
Bij en tijdens een onderzoek kan er onrust zijn in de organisatie. Het is raadzaam dat er ondersteuning is voor de medewerkers. Bij voorkeur door iemand die bekend is met met proces van onderzoek. Onderzoekscommissie B.V. kan hierbij helpen. Belangrijk is om ook aandacht te besteden aan de (vermeende) dader die mogelijk op non-actief gezet is. Ook deze persoon heeft recht op opvang en begeleiding.